SEAR

CH

0 Results
27

Zur kleinen Weile

raumlabor

Situated between the renaturated Emscher river in Dortmund-Huckarde and the Emscher bike trail is the work »Zur kleinen Weile« (For a short spell) by the Berlin collective raumlabor. It was created for the third edition of the Emscherkunst exhibition in 2016 which showed temporary art in the eastern part of the Ruhr region, stretching from the source of the Emscher river to Herne. This sculpture by raumlabor is one of five artistic perspectives from the 2016 exhibition that were preserved for the Emscherkunstweg.
Cycling alongside the Emscher from Dortmund’s Huckarde district towards Castrop-Rauxel, in the distance one suddenly spots a monumental grey rock looming out of the rampant vegetation. Something golden flashes at the peak of the sculpture that is set against the backdrop of a flyover. Getting closer, one catches sight of an opening in the belly of this amorphous edifice which tapers to a point. Hovering slightly above the ground, the concrete sculpture can be entered via a ramp. The object’s misshapen exterior with its irregular surface of shot concrete stands in sharp contrast to the perfectly globe-shaped space that opens up on the inside and is fully painted gold. Small apertures below and a larger round opening at the top create an unusual acoustic setting in combination within the smooth, spherical interior. Visitors are encouraged to try out this sound experience by using their own voices and then pausing »for a short spell«.

All that glitters is not gold. However, the spherical cavity of the walk-in concrete sculpture from the Berlin artist and architecture office surprises with a special sound experience.

With their work, raumlabor has created a space for contemplation, a tranquil haven in a countryside where nature constantly battles with urban sprawl and traffic noise. In this spot beside the ecologically converted Emscher the river is now barely visible since nature has managed to reclaim its refuge. By the end of 2022, the Emscher river system will finally have been cleansed of wastewater. However, not everywhere is it possible to restore enough space to the riverbed for it to naturally evolve again. Here and further up-river in the section running through the Deusen district of Dortmund, one can observe how the altered landscape has interacted with urban growth in ever-changing ways.

The work was executed by Andrea Hofmann and Markus Bader from raumlabor, in collaboration with Claire Mothais, Federica Teti, Louise Nguyen and Maria Garcia Perez.

Here the part of the Emscher is already completely renaturated.

Address
Huckarder Straße 260
44369 Dortmund
Public transport

From Dortmund Hauptbahnhof (main station) take the U47 (towards DO-Westerfilde S- & U-Bahn) to the stop Insterburger Strasse, then continue on foot for about 450 m.


Map

MATERIAL
Prefabricated reinforced concrete, shotcrete construction, steel skeleton with railings on concrete foundation
approx. 920 x 540 x 550 cm

During the construction of the sculpture in 2016.

»Mit ›Zur kleinen Weile‹ wird das neue Emschertal um einen Ort bereichert, der dazu anregt, über die Herkunft und Zukunft der geschenkten, renaturierten Flusslandschaft zu reflektieren. Ein Ort der Entschleunigung, der Zeitlosigkeit und vielleicht ein Ort zur Repositionierung im Fluss der Dinge, im Fluss der Zeit, im Verhältnis zur enormen Vergangenheit und den drängenden Fragen der Zukunft des Ruhrgebiets.«

raumlabor

raumlabor

Raumlabor berlin ist ein Kollektiv aus Architekten, das seit 1999 besteht und an der Schnittstelle zwischen Architektur, Stadtplanung, Kunst und Intervention agiert.

Für jedes Projekt wird ein eigenes Expert:innenteam zusammengestellt aus Künstler:innen, Musiker:innen, Wissenschaftler:innen oder den Stadtbewohner:innen. Die experimentelle Raumpraxis ist von einer grundsätzlich prozessorientierten, forschenden Herangehensweise kennzeichnet. Unter den realisierten Projekten sind monumentale temporäre Architekturen für den öffentlichen Raum oder künstlerische Interventionen. Oft geht es um Transformation an schwierigen Orten, wie zum Beispiel beim Projekt »Eichbaumoper« für eine U-Bahnhaltestelle an der A40 zwischen Essen und Mülheim an der Ruhr.